Hangszigetelés

Hangszigetelés (zajcsillapítás)

A napjainkban használt 4 - 16 - 4 hőszigetelő üveggel gyártott ablak üvegének léghang gátlása RW = 33-36 dB (decibel). Ez egy "számított", "laboratóriumi" érték, tekintsük tájékozódási értéknek, és tekintsünk el a korrekciós értékektől, melyeket a különböző magasságú hangfrekvenciák miatt alkalmaznak pontos számítások esetén.
Szubjektíven érzékelhető belső zajcsökkenés eléréséhez 5-10 dB-lel kell növelni a léghang gátlási értéket. Ennél kisebb növekedést biztosító új üveget betenni stílusosan: ablakon kidobott pénz. Tehát az új üveg értéke Rw = 39-44 dB legyen minimum. 
A hangszigetelési céllal szerelt Duplo-ablak csak a következő elemeiben tér el a hőszigetelésnél részletesen tárgyalt változattól:

 • Az alkalmazott üveg vastagsága  6 mm. Ennek megfelelően a keretező lécek, a rögzítő csavarok az ehhez az üvegmérethez gyártott változatban alkalmazandók.
 • Az üveg azonban ugyanezen vastagságban bár, de több féle lehet:
 • Sima, 6mm-s float üveg. Ezzel a meglévő ablakszerkezettel együtt kb. 40-42 dB hangenergia tompítás érhető el. A hangszigetelési  célú 6 mm-s float üveg alkalmazása mellékhatásként U=1.7 W/m2K hőszigetelést is eredményez.
 • Ha nem sima 6 mm-s float üveget, hanem ennek hőszigetelt Planibel-G változatát szereljük, akkor ugyanezen hangszigetelési eredmény mellett ezen üvegnek kiváló hőszigetelését is biztosítani tudjuk U=0,9-1,4 W/m2K
 • Ragasztott, 3 + 3 mm-s, hangszigetelő PVB fóliával kombinált üveg. Ezzel akár 48-50dB hangszigetelés is elérhető.

Amennyiben az ablakot 6 mm vastagságú üveggel szereljük, a hanghullámok kedvezőbb törése érdekében, akkor a következő eredményeket kapjuk. A KOGÉPTERV egyidejű külső-belső mérése szerint Budapesten a Nagykörösi úton, a kecskeméti autópálya bevezető szakaszán lévő utcazaj:Homlokzat előtt
Duplo-ablakos szobában
Duploval szerelt ablak léghangcsillapítása
Átlagos A-hangnyomásszint(A)
76.6 dB
34.9 dB
41.7 dB

Ez azt jelenti, hogy a külső dübörgő hangot, a közlekedési zajt (kamionok) a szobában suttogó hang szintjére sikerült leszorítani. Ugyancsak sokat számít a hang elleni küzdelemben, ha réseket megfelelően leszigeteljük. Extrém esetekben ez is jelentős zajcsökkenést eredményezhet.

DUPLO hangszigetelés (6 mm-es üveg)

Egy lakásnak a zajokat legjobban áteresztő részei az ablakok. Ez ellen szigetel a 6 mm-es üveggel ellátott Duplo-ablak, hagyományos ablakszerkezetnél éppúgy, mint un. korszerű ablakok esetében. A korszerű kettős ablakra harmadik üvegnek szerelt Duplo-ablak hangszigetelése 8 dB zajcsökkenést eredményez, ezzel az átlagos A-hangnyomásszint 40-42 dB-re csökken.

Hogyan történik a beépítés?

Ha tájékozódni szeretne a várható költségekről, a költségszámítás segítséget nyújt ebben, de a megrendelés előtt helyszíni felmérés szükséges, ahol szakemberünk pontosan leméri a nyílászárókat. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy azonos névleges méretű ablakoknál is több milliméter lehet a szerkezet méreteltérése.

A felmérés alapján elkészítjük a szárnyakat, a helyszínen már csak a pánt felhelyezése, a rögzítőcsavarok beépítése és a Duplex hézagtömítő profilok beragasztása szükséges. Ezért a helyszíni munka igen gyors és tiszta, semmiféle bontási vagy helyreállítás tevékenység nem szükséges.

DUPLO ablakszigetelés további előnyei

 • Minden ablakméretre, és típusra felszerelhető
 • Meglévő abalakot nem kell kiszereleni, nem kell rendőnyt, redőnytokot illetve kűlső-belső párkányt cserélni (mint ablakcsere esetén)
 • Gyorsan és tisztán szerelhető, nincs kőműves-, festő-munka (mint ablakcsere esetén)
 • Nincs szükség átfestésre
 • Mosható, könnyen tisztítható
 • Erkély és bejárati ajtókat is szigetelheti vele
 • Fa, fém, alumínium és műanyag ablakokra egyaránt felszerelhető. A fa ablakok élettartama 150-200 év.
 • Igen nagy táblákra (4 m alatt) is felszerelhető
 • Íves ablakok is kiképezhetők
 • A fa ablakkeret hőszigetelő képessége jobb, mint a műanyag ablakkereté. A DUPLO-DUPLEX rendszerrel az ablakokon keletkező hőmennyiség 40-60%-al csökkenthető.
 • É.M.I engedélyes
 • 10 év garancia

Redőnytok hangszigetelése:

Amennyiben a szigetelendő ablak felett redőnytokos redőny is beépítésre került, célszerű ennek is a hangszigetelése, mert lényegesen ronthatja az ablakok hangszigetelésének a hatását.

Megoldás:

A redőnytok szobaoldali oldala csak egy levehető vékony falemezzel van borítva, melynek szigetelőképessége igen gyenge. Ezért minden esetben ennek éleit (felfekvését) Duplex-szalaggal szigetelni kell. Hangszigetelés esetén minden esetben szükséges  (Pemübel Ba-Barix) vagy Tecsund 70 roll 7 kg/m2 lemezével borítani belülről rések nélkül a redőnytok szobai oldalát és az alsó felét.

Hőszigetelés esetén a rendelkezésünkre álló vastagságban EPS-lemezzel (hungarocell) töltendő ki a szabad tér (a hang és hőszigetelés kombinálható).

 PANTÁV Távközlési Szolgáltató és Kereskedelmi KFT. | Hőszigetelés, hangszigetelés pótüveges megoldással, 2011.
KAPCSOLAT
Telephelyünk: 7630 Pécs, Diósi út 51.
Postacím: 7607 Pécs Pf. 16.
Telefon: +36 72/516-666 +36 72/516-665
+36 30/205-9200
Fax: +36 72/243-000
GPS: N 46°5'5.17" , E 18°15'32,36"
E-mail: pantav@pantav.hu